15 Haziran 2015 Pazartesi

Sicilyaa, Kesinlikle Tekrar Gidilesi...


Okurgezer ve arkadaşları Sicilya'ya kışın gittiler çünkü, sonbaharda gidip Etna'nın yürüyüş yollarında yürümek, gidilemeyen güzel kentlerini de gezmek için tekrar gitmek istenir. 


Bu volkanik topraklar çok bereketli oluyormuş, bitki örtüsü çeşitliliği gözlemi için yürüyüş rotaları vardı gezi öncesi ders çalışmalarda öğrendiğim. Otobüsle çıktık, yürümedik ve ılıman iklimlerinde belki yerlilerinin de çok göremedikleri Karlı Etna yı gördük biz de. Bu da güzelmiş. Vezüv  Yanardağı için söylenilen, burada yetiştirilen üzümlerden yapılan şaraba , Lacrima Cristi Îsâ nın Gözyaşları denilir tanımlaması Etna bölge şarapları için de söyleniyor olabilir.

Palermo' nun 1860 doğum tarihli lokanta-kahvesi Spinnato yu pek beğendik. Koyu renkli ahşap duvarlı, vitraylı, tablolu, kitaplıklı idi, ev gibi bir antik kahve. Çok sevdiğimiz canoli lerden yedik. Kanal tatlıları bizim gibi tatlıseverlere gerçekten şölen, dışı çıtır silindirin içi  keçi peynirli krema ile doldurulmuş gibi tanımlanabilirler de belki ama tanımı boşverip tatmak en iyisi. Opera  Binası'nda yılbaşı için düzenlenmiş çeşitli sergilerde yiyecek ürünler, el sanatları ürünleri sunulmakta idi, güzel peynirlerinden aldık, karabiberli, Antep fıstıklı peynirler aldık ki daha iyileri de okurların ağızlarına layık.

Balıkçı Kasabası Cefalu gerçekten de gezi öncesi okunanlar gibi mis gibi sabun kokuyordu, evlerde çamaşırlar yıkanmış, asılmıştı, demek ki balık kokar alınganlığı ile bu kasaba devamlı çamaşır yıkayarak bu imajı devam ettiriyordu. 

Romano- Grek antik tiyatrosuna tepelere tırmanarak ulaştığımız Taormina çok güzeldi. Messina , Başı Dumanlı Etna ve antik tiyatro muhteşem bir resim oluşturuyordu. Döndükten aylar sonra seyahat fotoğraflarında gördüğümüz resmin aynısını naçizane de çekmiş idik, ancak bulabilseydik.

Kral Dağı anlamına gelen Monreale katedrali gördüğümüz en güzel mabedlerden biri, altın ve ahşap işçiliği başarılı ve çokça altın kullanılmış olmasına karşın rahatsız edici değil.

Devam edebilir...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder